Föreläsningar

 

Jag föreläser om allt som har med läkeväxter att göra. Här nedan hittar du förslag på teman, men det går också bra att kombinera olika föreläsningar. Eller så gör jag en helt ny föreläsning på ett tema som passar just din grupp.

Läkeväxter till vardags

Här får du möta våra vanligaste vilda läkeväxter och lära dig hur man känner igen och använder dem. Du får massor av tips på enkla huskurer mot vardagsåkommor. Efter den här föreläsningen kan du behandla allt från sår och magont till förkylningar och håravfall.

Trädgårdens mediciner

Hälsa från bikupan

Bivax, propolis, pollen och bibröd är fantastiskt läkande råvaror direkt från bikupan. I den här föreläsningen får du lära dig mer om de olika biprodukterna och hur de kan användas till hälsa och hudvård.

Kryddhyllans hemligheter

Alla de kryddor vi idag använder i matlagningen har ett ursprung som mediciner. Basilika ökar aptiten, av rosmarin blir man varm i kroppen, chili stimulerar matsmältningen, kummin motverkar gasbildning…

Ta del av en gammal och nu nästan bortglömd kunskap i en färgstark och doftande föreläsning!

Ända sedan medeltiden har vi odlat läkande örter i våra trädgårdar. Följ med på en spännande resa i rabatterna och se vad som döljer sig bland perenner, örtsängar och ogräs. Här finns örter för hud och skönhet, uppiggande och rogivande växter, goda örtteer och smaskig ogräsmat.

Nytta och nöje med ogräs

Läkande grönsaker

Vad innehåller egentligen våra vanligaste grönsaker, frukter och bär? Hur ska man bereda grönsakerna för att få ut så mycket näring som möjligt? I den här föreläsningen får du massor av tips på hur du kan använda vanliga grönsaker för att kurera dig.

Ett ogräs är egentligen bara en växt som hamnat på fel plats. Och bland de värsta ogräsen finns flera av de absolut bästa läkeväxterna. Du får lära dig använda ogräs till hudvård, vardagsåkommor, mat och dryck. Nässlor går att ha till betydligt mer än soppa, och våtarv är faktiskt den godaste salladen.

Örter i historia, myt & magi

En föreläsning om historia och folktro runt örter. Det finns otaliga härliga, skrämmande, roliga och mystiska berättelser om örter. Möt den förälskade vitterkarlen och jungfrun som inte är jungfru längre och lär dig hur man skördar alruna utan att avlida av skräck...